Kell hozzá: 15 dkg liszt,15 dkg porcukor,15 dkg vaj,vagy margarin,5 dkg kakaópor,5 dkg étcsoki,2 tojás,fél sütőpor.
A cukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverem.A lisztbe beleszórom a sütőport és a kakaóport.Vegyítem a kettőt,majd simára keverem.Az étcsokit darabokra töröm,és belekeverem a tésztába.A masszát muffinpapírral bélelt tortaformába teszem,előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész.
Csokidarabok helyett lehet diódarabkákat is tenni,ilyenkor a tetejére is szórok belőle.
Így is nagyon finom!
2011. május 14., szombat
Citromos bodzaszörp
Hozzávalók: 2 liter víz,2 kg cukor,20 g citromsav (citrompótló),12 nagy bodzavirág,12 kisebb bodzavirág,2 citrom
Elkészítése: A vizet a cukorral és a citromsavval addig forraljuk,amíg a cukor fel nem oldódik.Egészséges,rovarmentes bodzavirágokat néhány percre hideg vízbe mártjuk,gondosan lerázzuk,majd 5 literes befőttes üvegbe tesszük.
A citromokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk,héjastól felkarikázzuk,és a bodzavirágokhoz adjuk.Az üveget meleg vízzel félig felöntött tálba állítjuk,beleöntjük a még meleg szirupot és hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral letakarjuk és 5 napig meleg helyen (nem napon) érleljük.Ezután leszűrjük és palackos üvegekbe töltjük.
Elkészítése: A vizet a cukorral és a citromsavval addig forraljuk,amíg a cukor fel nem oldódik.Egészséges,rovarmentes bodzavirágokat néhány percre hideg vízbe mártjuk,gondosan lerázzuk,majd 5 literes befőttes üvegbe tesszük.
A citromokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk,héjastól felkarikázzuk,és a bodzavirágokhoz adjuk.Az üveget meleg vízzel félig felöntött tálba állítjuk,beleöntjük a még meleg szirupot és hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral letakarjuk és 5 napig meleg helyen (nem napon) érleljük.Ezután leszűrjük és palackos üvegekbe töltjük.
Krémes babapiskóta
Ezt a finomságot Anyukám gyakran készítette :)
Fél liter tejbe 3 ek. cukrot teszünk,adunk hozzá 8 csapott ek. lisztet.Ebből tűzön folytonos keverés mellett krémet főzök.Amíg hűlik, 6 tojás sárgáját 6 kanál cukorral kikeverem, a tojások fehérjét habbá verem.Ha kihűlt a krém,hozzáadom a tojássárgákat és a felvert habot,meg 2 cs. vaníliás cukrot.
Egy edény aljába cukros tejben áztatott babapiskótákat rakok,erre teszem a krémet.Rétegezve megtöltöm az edényt babapiskótával és a krémmel.Kb. 1 órára beteszem a hűtőbe fogyasztás előtt.
Fél liter tejbe 3 ek. cukrot teszünk,adunk hozzá 8 csapott ek. lisztet.Ebből tűzön folytonos keverés mellett krémet főzök.Amíg hűlik, 6 tojás sárgáját 6 kanál cukorral kikeverem, a tojások fehérjét habbá verem.Ha kihűlt a krém,hozzáadom a tojássárgákat és a felvert habot,meg 2 cs. vaníliás cukrot.
Egy edény aljába cukros tejben áztatott babapiskótákat rakok,erre teszem a krémet.Rétegezve megtöltöm az edényt babapiskótával és a krémmel.Kb. 1 órára beteszem a hűtőbe fogyasztás előtt.
Nagyi sós kiflije
3 dkg élesztőt felfuttatunk fél dl cukros langyos tejben.Fél kg liszthez adunk 1 egész tojást,a megkelt élesztőt,1 kk. sót,másfél ek. cukrot.Annyi langyos tejet öntünk hozzá,hogy olyan sűrű legyen,mint a kemény nokedlitészta.Összedolgozzuk,teszünk bele bő fél kanálnyi margarint és simára dolgozzuk.Ha már hólyagosodik,letakarva meleg helyen legalább fél órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt,lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,négyszögekre vágjuk.Az egyik sarkánál kezdve kifli formájúra tekerjük.Zsírozott tepsibe tesszük,tetejét tojással megkenjünk,sót szórunk rá és megsütjük.
Ha megkelt,lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,négyszögekre vágjuk.Az egyik sarkánál kezdve kifli formájúra tekerjük.Zsírozott tepsibe tesszük,tetejét tojással megkenjünk,sót szórunk rá és megsütjük.
2011. május 13., péntek
3 színű zselatinos
Sütés nélkül!
1. sor: 3 tojás fehérjét felverjük 6 ek.porcukorral,majd hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját.Másfél dl vízben felfőzünk 3 ek. zselatint,ha már langyos,ezt is hozzáadjuk.Tepsibe öntjük,hűtőben megdermesztjük.
2. sor: 2 pohár tejfölt 6 ek.porcukorral és 2 cs.vaníliás cukorral kikeverünk.Ehhez szintén másfél dl vízben felfőzünk 3 ek. zselatint,ha langyos,hozzáadjuk a tejfölhöz.Ráöntjük az első rétegre,majd a tepsit visszatesszük a hűtőbe.
3. sor: Ismét elkészítjük az első sornál leírtakat,de a zselatin hozzáadása előtt keverünk még bele 2 ek.kakaóport.Ha kész,ráöntjük a 2. rétegre,megint visszatesszük a hűtőbe.
Tetejére színes gyümölcskocsonyát és gyümölcsöket teszünk.
1. sor: 3 tojás fehérjét felverjük 6 ek.porcukorral,majd hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját.Másfél dl vízben felfőzünk 3 ek. zselatint,ha már langyos,ezt is hozzáadjuk.Tepsibe öntjük,hűtőben megdermesztjük.
2. sor: 2 pohár tejfölt 6 ek.porcukorral és 2 cs.vaníliás cukorral kikeverünk.Ehhez szintén másfél dl vízben felfőzünk 3 ek. zselatint,ha langyos,hozzáadjuk a tejfölhöz.Ráöntjük az első rétegre,majd a tepsit visszatesszük a hűtőbe.
3. sor: Ismét elkészítjük az első sornál leírtakat,de a zselatin hozzáadása előtt keverünk még bele 2 ek.kakaóport.Ha kész,ráöntjük a 2. rétegre,megint visszatesszük a hűtőbe.
Tetejére színes gyümölcskocsonyát és gyümölcsöket teszünk.
Gyümölcsleves
Hozzávalók: gyümölcsök (ízlés szerint),2 dl tejszín,1 liter 100%-os narancs,-vagy meggylé,tejszínhab.
Elkészítés: a gyümölcsöket mosás,darabolás után kisebb darabokra vágjuk.A narancslevet egy tálba öntjük,hozzákeverjük a tejszínt.Az előkészített gyümölcsöket óvatosan belecsúsztatjuk,elkeverjük.4-5 órára hűtőbe tesszük.
Elkészítés: a gyümölcsöket mosás,darabolás után kisebb darabokra vágjuk.A narancslevet egy tálba öntjük,hozzákeverjük a tejszínt.Az előkészített gyümölcsöket óvatosan belecsúsztatjuk,elkeverjük.4-5 órára hűtőbe tesszük.
Linzerbe krém
250 g tejföl,50 g vaj,20 g porcukor, 100 g mogyorókrém
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)