2011. május 14., szombat

Hortobágy tokány

Hozzávalók:
 40 dkg marhabélszín,6 kanál olaj,8 dkg vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,frissen őrölt bors,20 dkg zöldpaprika,15 dkg paradicsom,só,1 kanál mustár,10 g őrölt pirospaprika,apróra vágott zöldpetrezselyem, fél dl vörösbor,1 ek.ételízesítő (Vegeta).
A húst szélesebb csíkokra vágjuk.Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát,a zöldpaprikát vágjuk apró kockára,a paradicsomot hámozzuk meg,távolítsuk el a magokat,s szintén vágjuk kisebb darabokra.
Széles serpenyőben forró olajon pirítsuk világosra a hagymát,adjuk hozzá a fokhagymát,majd azonnal az előkészített húst.Rövid ideig pirítsuk az egészet,megborsozzuk,s adjuk hozzá sorjában a zöldpaprikát,a paradicsomot,az ételízesítőt,a mustárt,az apróra vágott petrezselymet,és a pirospaprikát.Az egészet alaposan keverjük össze,ízlés szerint sózzuk és mindig kevés vizet aláöntve pároljuk.Végül adjuk hozzá a bort,és főzzük még annyi ideig,hogy az alkohol részben elpárologjon.Ízlés szerint házi készítésű csipetkével vagy párolt rizzsel és angolosan elkészített zöldfélével tálalhatjuk.

Néger kocka

Gyermekkorom egyik kedvence.
Nagyon habosra kikeverünk 25 dkg cukrot 4 tojás sárgájával meg 10 dkg margarinnal,majd hozzáadunk 25 dkg réteslisztet,amibe előzőleg belekevertünk 1 cs.sütőport.Adjunk még hozzá 2 dl tejet és 2 ek. kakaót.Piskótaként sütjük.Amíg sül, a 4 tojás fehérjét habbá verjük,hozzáadunk 25 dkg cukrot és gőz fölött verjük tovább,amíg szép fényes,selymes nem lesz.A megsült tészta tetejére simítjuk és a forró sütőbe visszatesszük a tepsit.Egy perc múlva,anélkül,hogy kinyitnánk a sütő ajtaját,elzárjuk a gázt,a sütőben hagyjuk kihűlni a tésztát.
Ha kihűlt,simára keverünk 2 ek.kakaót 2 ek. cukorral meg egy kevéske vízzel,ezt összefőzzük.A tűzről levéve beleteszünk 2 dkg vajat és addig keverjük,amíg a vaj el nem olvad.
Ezzel vonjuk be a tésztát és kis kockákra vágva rakjuk tálra.

Lángos

Langyos,cukrozott tejben felfuttatok egy fél élesztőt.Ezután hozzáadok 50-60 dkg lisztet,1 tojást, 1 kk.sót,1 evőkanál olajat.Jól összedolgozom,majd letakarva kelesztem 1 órát.Ha megkelt,akkora darabokat szaggatok (kézzel) belőle,hogy kézzel kinyújtogatva kb. kistányérnyi lángosokat kapjak belőle.Forró olajban mindkét felét aranybarnára sütöm,és még forrón tálalom ízlés szerint fokhagymásan vagy sajtosan.

Gyors csokis muffin

Kell hozzá: 15 dkg liszt,15 dkg porcukor,15 dkg vaj,vagy margarin,5 dkg kakaópor,5 dkg étcsoki,2 tojás,fél sütőpor.
A cukrot a tojásokkal és a vajjal habosra keverem.A lisztbe beleszórom a sütőport és a kakaóport.Vegyítem a kettőt,majd simára keverem.Az étcsokit darabokra töröm,és belekeverem a tésztába.A masszát muffinpapírral bélelt tortaformába teszem,előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kész.
Csokidarabok helyett lehet diódarabkákat is tenni,ilyenkor a tetejére is szórok belőle.
Így is nagyon finom!

Citromos bodzaszörp

Hozzávalók: 2 liter víz,2 kg cukor,20 g citromsav (citrompótló),12 nagy bodzavirág,12 kisebb bodzavirág,2 citrom
Elkészítése: A vizet a cukorral és a citromsavval addig forraljuk,amíg a cukor fel nem oldódik.Egészséges,rovarmentes bodzavirágokat néhány percre hideg vízbe mártjuk,gondosan lerázzuk,majd 5 literes befőttes üvegbe tesszük.
A citromokat forró folyó víz alatt alaposan megmossuk,héjastól felkarikázzuk,és a bodzavirágokhoz adjuk.Az üveget meleg vízzel félig felöntött tálba állítjuk,beleöntjük a még meleg szirupot és hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral letakarjuk és 5 napig meleg helyen (nem napon) érleljük.Ezután leszűrjük és palackos üvegekbe töltjük.

Krémes babapiskóta

Ezt a finomságot Anyukám gyakran készítette :)

Fél liter tejbe 3 ek. cukrot teszünk,adunk hozzá 8 csapott ek. lisztet.Ebből tűzön folytonos keverés mellett krémet főzök.Amíg hűlik, 6 tojás sárgáját 6 kanál cukorral kikeverem, a tojások fehérjét habbá verem.Ha kihűlt a krém,hozzáadom a tojássárgákat és a felvert habot,meg 2 cs. vaníliás cukrot.
Egy edény aljába cukros tejben áztatott babapiskótákat rakok,erre teszem a krémet.Rétegezve megtöltöm az edényt babapiskótával és a krémmel.Kb. 1 órára beteszem a hűtőbe fogyasztás előtt.

Nagyi sós kiflije

3 dkg élesztőt felfuttatunk fél dl cukros langyos tejben.Fél kg liszthez adunk 1 egész tojást,a megkelt élesztőt,1 kk. sót,másfél ek. cukrot.Annyi langyos tejet öntünk hozzá,hogy olyan sűrű legyen,mint a kemény nokedlitészta.Összedolgozzuk,teszünk bele bő fél kanálnyi margarint és simára dolgozzuk.Ha már hólyagosodik,letakarva meleg helyen legalább fél órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt,lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk,négyszögekre vágjuk.Az egyik sarkánál kezdve kifli formájúra tekerjük.Zsírozott tepsibe tesszük,tetejét tojással megkenjünk,sót szórunk rá és megsütjük.